Manuel Vázquez Montalbán MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN

Manuel Vázquez Montalbán (1939–2003) on Espanjan tuotteliaimpia ja luetuimpia kirjailijoita. Romaanien lisäksi hän on julkaissut runokokoelmia, esseitä ja elämäkertoja, mutta parhaiten hänet tunnetaan juuri Pepe Carvalho -dekkarisarjastaan. Vázquez Montalbán on palkittu mm. Raymond Chandler ja French Grand Prix -palkinnoilla ja hänen teoksiaan on käännetty lukuisille kielille. Etenkin Carvalho-dekkarit tunnetaan ympäri maailmaa Amerikasta Kiinaan asti.

Jo Francon aikana Manuel Vázquez Montalbán oli terävä lehtimies, joka sai potkut toimituksesta toisensa jälkeen poliittisesti arveluttavien kirjoitustensa takia. Hän kuului maanalaiseen vastarintajärjestöön ja istui 1960-luvun alussa vankilassa tuettuaan Asturian lakkoilevia kaivostyöläisiä. Vázquez Montalbán liittyi Katalonian kommunistipuolueeseen ja oli vuosikaudet sen poliittisen toimikunnan jäsen. 1980-luvulla hän kuitenkin katkaisi siteensä viralliseen vasemmistoon. Vázquez Montalbán kuoli sydäntaudin jälkivaikutuksiin lokakuussa 2003 Bangkokin kansainvälisellä lentokentällä, missä hän oli palatakseen Australiasta Eurooppaan. Ennen kuolemaansa hän oli ennättänyt saada valmiiksi uuden romaaninsa, tuhatsivuisen Milenion. Siinä Pepe Carvalho kokee mm. Balin terrorismin ja kansainvälisen politiikan kiemurat Irakin miehitetyillä alueilla.

KIRJAROVIOITA JA KOKKAUSTA – 21 OSAA PEPE CARVALHON SEIKKAILUJA
Manuel Vázquez Montalbánin taannoisen Suomen-vierailun yhteydessä, huhti–toukokuun vaihteessa 2002 suomeksi ilmestynyt Aleksandrian ruusu on lähes kaksikymmenosaisen Carvalho-sarjan seitsemäs osa. Tämän lisäksi Carvalho-kirjoja on suomennettu neljä: Tatuoitu (Tatuaje, Otava 1993), Etelän kutsu (Los Mares del Sur, Loki-Kirjat 1999), Kuolema keskuskomiteassa (Asesinato en el comité central, Loki-Kirjat 2000) sekä Jumalten peli (El delantero centro fue asesinado al atardecer, Loki-Kirjat 2006).

Kronikan päähenkilö on Pepe Carvalho, antisankari: nuuskinnasta hädin tuskin elantonsa saava yksityisetsivä ja sekä entinen CIA:n agentti että entinen kommunisti. Carvalho on kyynikko ja nihilisti, joka halveksuu Barcelonan ulkopuolista Espanjaa ja politrukkeja. Ainoina kumppaneinaan Carvalholla on ruuanlaittoon omistautuva assistentti Biscuter ja tyttöystävä Charo, joka on ammatiltaan prostituoitu.

Carvalhon ainoa todellinen intohimo on ruoka ja ruuanlaitto. Jokaisessa sarjan kirjassa kuvataan ainakin yksi ruuanlaitto-orgia niin seikkaperäisesti, että Carvalho-kirjojen reseptit on koottu omaksi niteekseen.

Carvalhon hylkäämään menneisyyteen kuuluu myös intellektuaalisuus. Viattomuuden vuosinaan mittavan kirjaston kerännyt Carvalho on pettynyt korkeakulttuuriin ja sytyttää siksi takkatulensa Espanjan ja maailman kirjallisuuden merkkiteoksilla.

“Vázquez Montalbán arvostaa korkeatasoista rikoskirjallisuutta ja mainitsee esikuvakseen Dashiel Hammettin, mutta ei haluaisi Pepe Carvalho -kirjoja kutsuttavan dekkareiksi. Hän on sukeltanut mustan romaanin lajityyppiin eräänlaisena kuokkavieraana ja käyttää sitä välikappaleena Espanjan lähihistorian ja nykytodellisuuden purevan kriittiseen läpivalaisuun. Vázquez Montalbán kutsuu rikosromaanisarjaansa ‘Espanjan siirtymäkauden kronikaksi’.” (Jyrki Lappi-Seppälä, Helsingin Sanomat)

“‘Rikosromaani tarjoaa mahdollisuuden paljastaa poliittisiin korulauseisiin verhotun, toisenlaisen totuuden maailmasta’, irvileuan maineessa oleva yhteiskuntakriitiikko Vázquez Montalbán kuvailee. – – Vázquez Montalbán onkin aina nauttinut provosoimisesta, ja hän on onnistunut ärsyttämään myös omiaan: kulttuurieliittiä, vasemmistoa ja kriitikoita senkin jälkeen, kun alkoi voittaa lukuisia kirjallisuuspalkintoja. – Hän on tukenut edistyksellisiä liikkeitä, mutta vastustanut samalla kaikkea häiritsevän innokasta touhuamista. – Ainoa asia, josta päähenkilö innostuu, on hyvä ruoka.” – Tuomas Kainulainen, Vázquez Montalbánin haastattelu, Turun Sanomat 4.5.2002

Manuel Vázquez Montalbán vieraili Suomessa 2.5.–7.5.2002: tiedote

Jyrki Lappi-Seppälän kokoama esittely Manuel Vázquez Montalbánista: HS 2.7.2000

MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁNIN TEOKSET

Etelän kutsu 1999

Kuolema keskuskomiteassa 2000

Aleksandrian ruusu 2002

Jumalten peli Tulossa 2006Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit