PEPE CARVALHO

"Manuel Vázquez Montalbánin rikosromaanisarjan päähenkilö Pepe Carvalho on antisankari: syntyperältään galicialainen, mutta Barcelonassa ikänsä asunut, nuuskinnasta hädin tuskin elantonsa saava yksityisetsivä, entinen intellektuelli, entinen CIA:n agentti ja entinen kommunisti; kyynikko ja nihilisti, jonka ainoa todellinen intohimo on ruoka ja ruuanlaitto.

Jokaisessa sarjan kirjassa kuvataan ainakin yksi ruuanlaitto-orgia niin seikkaperäisesti, että Carvalho-kirjojen reseptit on koottu omaksi niteekseen. Ja ruokaohjeet kuulemma toimivat myös käytännössä!

Kirjallista establishmentia MVM provosoi päähenkilönsä kirjavihalla: viattomuuden vuosinaan mittavan kirjaston kerännyt Carvalho on pettynyt korkeakulttuuriin ja sytyttää siksi takkatulensa Espanjan ja maailman kirjallisuuden merkkiteoksilla. Valitessaan liekkeihin joutuvia niteitä kirjailija käy sisäpiirin debattia kirjailijakollegoiden tai ilkeiden kriitikoiden kanssa, tai toteuttaa kirjallista isänmurhaa, kuten antaessaan Carvalhon heittää liekkeihin Don Quijoten."

Poimintoja suomentaja Jyrki Lappi-Seppälän kirjoituksesta "Etsivän vaihtoehdot: eläke tai kuolema", HS 2.7.2000

TV2 TUO PEPE CARVALHON TELEVISIOON

Yleisradio (TV 2) esittää syksyllä kuusiosaisen Vázquez Montalbánin kirjoihin perustuvan etsiväsarjan PEPE CARVALHO. (6x90'; "Pepe Carvalho", tuottajat Estudios Picasso, Cartel, Institut de Cinema Catalá, Tanaïs ja Solaris. Myyjä: Beta Film.) Sarja noudattelee 1930- ja 1940-lukujen film noir -perinnettä, jossa ex-poliisi on perustanut oman sikarinsavuisen etsivätoimiston tutkiakseen toimeksi saamiaan mysteereitä. Kuivaa huumoria viljelevän Pepe Carvalhon (Juanjo Puigcorbé) apurina toimii totinen Biscuter (Jean Benguigul), joka kaidalta polulta poikenneiden ihmisten jahtaamisen sijasta tutkisi kernaammin eri paellojen reseptejä. Carvalho seurustelee sensuellin Charon (Valeria Marini) kanssa, jolta ei elinvoimaa puutu.

MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁNIN PEPE CARVALHO -KIRJAT

Etelän kutsu 1999

Kuolema keskuskomiteassa 2000

Aleksandrian ruusu 2002

Jumalten peli Tulossa 2006Etusivu  Uutuudet  Tulossa  Kirjailijat  Kirjat  Tilauslomake  Loki-Kirjat  Linkit