TIEDOTUSVÄLINEILLE 15.4.2002 VAPAA JULKAISTAVAKSI HETIManuel Vázquez Montalbán Suomeen

Espanjan tunnetuimpiin nykykirjailijoihin lukeutuva Manuel Vázquez Montalbán vierailee Suomessa 2. - 7.5. Hän markkinoi huhti-toukokuun vaihteessa ilmestyvää romaaniaan Aleksandrian ruusu (alkuteos La Rosa de Alejandría).

Matkan yhteydessä saadaan esimakua TV2:lla syksyllä 2002 esitettävästä Pepe Carvalho -etsiväsarjasta. Manuel Vázquez Montalbánin menestyksekkäisiin kirjoihin perustuva sarja koostuu kuudesta erillisestä tv-elokuvasta.


KÄÄNNETTY JA KIITELTY

Manuel Vázquez Montalbán (s. 1939) on Espanjan tuotteliaimpia ja luetuimpia kirjailijoita. Romaanien lisäksi hän on julkaissut runokokoelmia, esseitä ja elämäkertoja, mutta parhaiten hänet tunnetaan juuri Pepe Carvalho -dekkarisarjastaan. Vázquez Montalbán on palkittu mm. Raymond Chandler ja French Grand Prix -palkinnoilla ja hänen teoksiaan on käännetty lukuisille kielille. Etenkin Carvalho-dekkarit tunnetaan ympäri maailmaa Amerikasta Kiinaan asti.

Jo Francon aikana Manuel Vázquez Montalbán oli terävä lehtimies, joka sai potkut toimituksesta toisensa jälkeen poliittisesti arveluttavien kirjoitustensa takia. Hän kuului maanalaiseen vastarintajärjestöön ja istui 1960-luvun alussa vankilassa tuettuaan Asturian lakkoilevia kaivostyöläisiä. Vázquez Montalban liittyi Katalonian kommunistipuolueeseen ja oli vuosikaudet sen poliittisen toimikunnan jäsen. 1980-luvulla hän kuitenkin katkaisi siteensä viralliseen vasemmistoon.


KIRJAROVIOITA JA KOKKAUSTA - 19 OSAA PEPE CARVALHON SEIKKAILUJA

Huhti-toukokuun vaihteessa suomeksi ilmestyvä Aleksandrian ruusu on lähes kaksikymmenosaisen Carvalho-sarjan seitsemäs osa. Suomennettuja Carvalho-kirjoja on ilmestynyt aiemmin kolme: Tatuoitu (Tatuaje, Otava 1993), Etelän kutsu (Los Mares del Sur, Loki-Kirjat 1999) ja Kuolema keskuskomiteassa (Asesinato en el comité central, Loki-Kirjat 2000).

Kronikan päähenkilö on Pepe Carvalho, antisankari: nuuskinnasta hädin tuskin elantonsa saava yksityisetsivä ja sekä entinen CIA:n agentti että entinen kommunisti. Carvalho on kyynikko ja nihilisti, joka halveksuu Barcelonan ulkopuolista Espanjaa ja politrukkeja. Ainoina kumppaneinaan Carvalholla on ruuanlaittoon omistautuva assistentti Biscuter ja tyttöystävä Charo, joka on ammatiltaan prostituoitu.

Carvalhon ainoa todellinen intohimo on ruoka ja ruuanlaitto. Jokaisessa sarjan kirjassa kuvataan ainakin yksi ruuanlaitto-orgia niin seikkaperäisesti, että Carvalho-kirjojen reseptit on koottu omaksi niteekseen.

Carvalhon hylkäämään menneisyyteen kuuluu myös intellektuaalisuus. Viattomuuden vuosinaan mittavan kirjaston kerännyt Carvalho on pettynyt korkeakulttuuriin ja sytyttää siksi takkatulensa Espanjan ja maailman kirjallisuuden merkkiteoksilla.


ALEKSANDRIAN RUUSU: MUSTA DEKKARI JA VIIHDYTTÄVÄ LUKUROMAANI.

Manuel Vázquez Montalbán kirjoittaa korostetun eurooppalaista muunnelmaa amerikkalaisesta noir-dekkarista, jossa elämän laitapoluilla kulkeva kyyninen etsivähahmo ratkoo omalaatuisen henkilögallerian joukossa murhia omalla epäsovinnaisella tavallaan. Eurooppalaisiksi hänen teoksensa tekee niiden tapa kuvata rikosten selvittämisprosessin ohella myös niiden yhteiskunnalliset ja historialliset sidokset.

Aleksandrian ruusu kuljettaa lukijaa yhä intensiivisemmässä imussa kohti raa'an paloittelumurhan dramaattista ratkaisua. Mutta tarinan virrassa lukija temmataan yhtä lailla henkilöiden sisimpien tunteiden syövereihin - ja, kun yksityisetsivä Pepe Carvalhosta on kyse, myös vesi kielellä heidän keittiöönsä - kuin viitteellisille, mutta herkullisille sivupoluille niin nykytodellisuuteen kuin Espanjan poliittiseen menneisyyteenkin.

Perämies Ginés Larios kaipaa kipeästi kaunista Encarnaciónia, naista, jonka lukija tietää joutuneen raa'an paloittelumurhan uhriksi. Ginés astuu viimein Aleksandrian ruusun kannelle seilatakseen kohti väistämätöntä kohtaloaan, mutta lukija ei enää halua tietää yksinomaan, onko miehellä osuutta tuohon karmivaan väkivallan tekoon. Mikä miestä muuten riivaa, mikä on se polttava tuska, joka häntä ahdistaa? Millainen oli tuo rakkaustarina - silloin, kun se vielä oli rakkaustarina? Onhan laivalle nimensä antanut kukka, aleksandrian ruusukin tarun mukaan päivällä valkoinen, yöllä punainen...

Yksityisetsivä Pepe Carvalho ei tiedä mitä jutusta ajatella, sillä edes hänen toimeksiantajansa ei ole tavanomainen: murhan onneton uhri on Carvalhon naisystävän Charon serkku, ja Carvalhon asiakas siis Charo sukulaisineen ja perhetuttavineen. Tuntuu siltä, ettei tästä jutusta juurikaan palkkiota heruisi - jollei sitten voi luottaa itseoppineeseen Narcís Ponsiin, joka on ilmoittanut haluavansa maksaa osuutensa murhan selvittämisestä. Ei kyllä niinkään siksi, että haluaisi tietää mitä on tapahtunut, kuin siksi, että haluaa kilpailla Carvalhon kanssa jutun selvittämisestä. Omituista tai läpeensä tunteellista tämä asiakaskunta, eikä Carvalhoa liioin houkuttele mysteeriin tarttumaan tieto siitä, että se johtaisi hänet vaeltelemaan Don Quijoten jalanjäljillä La Manchan karussa vuoristossa ja tasangoilla, jossa ainoana lohtuna ovat paikallisen maalaiskeittiön herkut.

Sillä Pepe Carvalho tietää myös, ettei syyllisyys todellisessa elämässä yleensä ole niin yksiviivaista kuin perinteisessä dekkarissa...


Manuel Vázquez Montalbánin verkkosivuilla Aleksandrian ruusu on äänestetty kirjailijan parhaaksi teokseksi.


TV2 TUO PEPE CARVALHON TELEVISIOON

Yleisradio (TV 2) esittää syksyllä kuusiosaisen Vázquez Montalbanin kirjoihin perustuvan etsiväsarjan PEPE CARVALHO. (6x90'; "Pepe Carvalho", tuottajat Estudios Picasso, Cartel, Institut de Cinema Catalá, Tanaïs ja Solaris. Myyjä: Beta Film.) Sarja noudattelee 1930- ja 1940-lukujen film noir -perinnettä, jossa ex-poliisi on perustanut oman sikarinsavuisen etsivätoimiston tutkiakseen toimeksi saamiaan mysteereitä. Kuivaa huumoria viljelevän Pepe Carvalhon (Juanjo Puigcorbé) apurina toimii totinen Biscuter (Jean Benguigul), joka kaidalta polulta poikenneiden ihmisten jahtaamisen sijasta tutkisi kernaammin eri paellojen reseptejä. Carvalho seurustelee sensuellin Charon (Valeria Marini) kanssa, jolta ei elinvoimaa puutu.


Aleksandrian Ruusu Loki-Kirjat huhtikuu 2002 sidottu 352 s. ISBN 952-9646-11-9 kl 84.2 suositushinta 27 euroa alkuteos La Rosa de Alejandría suom. Jyrki Lappi-SeppäläLisää tietoa Manuel Vazquez Montalbánista:

http://www.vespito.net/mvm/bibleng.html

Haastattelu:

http://www.unesco.org/courier/1998_10/uk/dires/txt1.htm

Bibliografia, esittely, linkkejä Dekkarinetissä:

http://www.tornio.fi/kirjasto/tuu/dekkarit/kirjailijat/mvm.htmLisää tietoa Pepe Carvalho -tv-sarjasta:

http://www.betafilm.com

Tiedustelut ja haastattelupyynnötNiko Aula, 09-724 7042, 0400-940 281, niko.aula@lokikirjat.com

Nora Varjama, 050-547 6868, nora.varjama@booknet.fi

Anne Ilves, 09-724 7042, anne.ilves@lokikirjat.com